Fakta om giraffen

Hur lång är en giraff?

Girafferna är de längsta levande djuren i världen och har regelbundet en hals som är upp till 2,5 meter hög när de är fullt utvecklade, med en kroppslängd på 2,5 meter från nos till svansspets! girafferna är infödda i Afrika där de lever i savannskogar och gräsmarker samt tropiska regnskogar. de tenderar att undvika öppna slätter och öknar, men inte för att det är något fel på dessa platser, utan för att det saknas tillräckliga födokällor i dessa livsmiljöer för att upprätthålla en stor giraffpopulation.

namnet “giraff” kommer från det gamla arabiska ordet zarafa, som betyder “snabbhet” eller “den som går snabbt”. ingen vet säkert hur länge den lever, men man tror att en giraff kan leva upp till 65 år!

i det vilda äter girafferna blad och kvistar från träd som står i höga akacior och andra träd av liknande höjd. de står på sina två bakben och använder nacken för att dra ner grenar som vanligtvis är utom räckhåll för dem utan någon större ansträngning alls! detta skadar inte trädet i sig. vissa träd har dock utvecklat en intressant försvarsmekanism. de är täckta av bladstjälkar.

förutom sina långa halsar har girafferna andra fysiska egenskaper som hjälper dem att överleva på de farliga afrikanska slätterna. De kan till exempel springa upp till 50 kilometer i timmen och hoppa cirka 5 meter högt upp i träd eller över vattendrag! när de känner sig hotade sparkar de med sina framben tillräckligt hårt för att skada ett lejon eller till och med döda en leopard om det behövs!

livet för en vuxen giraffhona är ganska intressant. efter att hon har fött sitt barn slutar hon att äta i flera dagar så att mjölken som produceras från hennes kropp innehåller mer näring för barnet! detta gör att det nyfödda barnet kan växa snabbare och starkare. ett annat intressant faktum är att det varje år föds färre än 20 giraffhonor

Nätgiraff
Rotschildgiraff

Vad äter en giraff?

I det vilda äter girafferna blad och kvistar från träd som står i höga akacior och andra träd av liknande höjd. Dess vanligaste föda består helt och hållet av löv, kvistar och stammar från olika träd, t.ex. akaciaträd. Giraffer kan äta över 30 olika sorters träd! De står på sina två bakben och använder nacken för att dra ner grenar som vanligtvis är utom räckhåll för dem utan någon större ansträngning alls! detta skadar inte trädet i sig. vissa träd har dock utvecklat en intressant försvarsmekanism. de är täckta av bladstjälkar.

En giraffs huvud kan väga upp till 1 ton!

Giraffernas huvud är nästan en och en halv gång större än deras kropp, vilket gör dem ganska tunga. De är så tunga attdet är omöjligt för en giraff att lyfta huvudet om den somnar när den står upp!

Hur många halskotor har en giraff?

Giraffen är det djuret med absolut längst hals, trots detta har giraffen enbart 7 halskotor. (Vilket är samma antal som människan och de allra flesta däggdjur.)

Hur länge lever en giraff?

Giraffer lever upp till 25 år i fångenskap. Giraffer i sin naturliga miljö lever sällan mer än 15 år på grund av naturliga rovdjur och sjukdomar.

Hur låter en giraff?

Hur låter en giraff egentligen? Giraffen har ett väldigt unikt läte som är svårt att förklara. Därför kan du lyssna på denna videon under för att höra exakt hur giraffen faktiskt låter. Om du vill nörda ner dig i giraffljuden kan vi meddela att hummandet du hör från girafferna är i 92 hertz. 

Giraffens tunga

Giraffens tunga är nästan 2 meter lång och kan användas för att nå blad upp till 6 meter från marken. Giraffens tunga är mörklila till färgen och täckt av en hård slemhinnefilm – liknande den som finns på människans läppar. Giraffen använder sin långa tunga som ett sugrör för att samla in vatten när den dricker vid vattenhål, eller om den har tur nog att dricka ur ett rör eller en rinnande bäck använder den också sin tunga som “sugrör”! När girafferna äter löv är det väldigt lite mat som hamnar i munnen, utan allt går direkt in i magen.

4 olika giraffarter

Även om girafferna ses som en grupp representerar de i själva verket fyra arter; var och en har sitt eget pälsmönster:

– Norra giraffen (Giraffa camelopardalis), även känd som Giraffe camelopardalis eller giraffgiraff – Nätgiraff (Giraffa reticulata) – Masai-giraff (Giraffa tippelskirchi) – Södra giraffen (Giraffa tippelskirchi) – Giraffa camelopardalis (Giraffa camelopardalis) – Giraffa camelopardalis (Giraffa camelopardalis)Giraffen har ett antal kännetecken som har att göra med giraffernas stora höjd. Det viktigaste av dessa är den långa halsen, som är mycket längre än hos något annat däggdjur. Giraffens nackkotor är förbundna med löst brosk, vilket gör att de kan förskjutas och absorbera stötar när giraffen går i full galopp. Giraffens långa hals hjälper den också att nå de högsta bladen på träden.

Hur mycket väger en giraff?

En giraffs vikt varierar mellan 800 kg till 1900 kg.