Fakta om Hyena

En grupp hyenor kallas för en kackel eller en klan. Den sociala strukturen hos den fläckiga hyenan skiljer sig från de flesta andra rovdjur.Avkomman stannar hos sin mamma livet ut om den inte dödas av en utomstående; hanarna spelar ingen roll i uppfostran av ungarna. Honorna dominerar över hanarna och lämnar klanen först när de är redo att para sig. Om hon har ungar stannar de dock hos henne medan hon uppfostrar dem själv om det är nödvändigt. Prickiga hyenor har varit kända för att döda lejon för att få mat…

Om du vill ha mer fakta om detta djur är det bara att läsa vidare!

Vad äter en hyena?

Liksom de flesta andra köttätare är hyenor köttätare. De jagar vanligtvis mindre djur som gnagare och fåglar men dödar även större gnukalvar om de inte springer iväg när de känner lukten av hyenan närmar sig. Många människor tror att hyenor bara äter karréermen de äter också levande djur.

Hyena livslängd - Hur länge lever en hyena?

Hyenor har en livslängd på 12 år i det vilda men upp till 25 år i fångenskap.

Hyenors djurklassificering

Hyenan tillhör familjen Hyaenidae tillsammans med fläckiga hyenor och randiga hyenor. En grupp hyenor kallas för en klan eller kackel eftersom den ger ifrån sig ett skrattande ljud (ungefär som deras skratt) när de kommunicerar. Ordet “hyena” kommer från det forntida grekiska ordet “hiaina” som betyder “konstig”Fakta om hyenan:

1. Hyenor är ovanliga till utseendet, eftersom de har en liknande form som kattdjur, men hudveckorna får dem att se ut som om de har en lutande rygg som liknar hundarnas. De har också mycket flexibla handleder vilket gör att de lätt kan vända stora djur som gnuer som kan vara mycket tunga eller till och med vara större än dem själva.

2. Hyenor finns i hela Afrika söder om Sahara och Mellanöstern, inklusive norra Afrika och Arabiska halvön så långt bort som Indien . I Asien kallas den vanligare för “Civet”, särskilt i Malaysia.

3. Hyenor lever i klaner eller mindre grupper som kallas kacklar

Övrig fakta

Färg: Deras päls kan vara brun, gul eller solbränd.

Hyenans anatomi: Hyenor har en sluttande rygg som liknar hundars men är byggda som kattdjur. De kan väga upp till 50 kg och mäta 2 meter. De har mycket flexibla handleder som gör att de utan ansträngning kan vända på dödade djur som är större än dem själva.

Hyenans livsmiljö: Hyenor finns i Afrika och Asien. De finns på gräsmarker, savanner, skogar, öknar, berg och slätter.

hyena valp