Sengångare

Fakta om sengångaren

Man uppskattar att det finns ungefär sex till tio arter av sengångare som vandrar runt på jorden idag. De enda två arter som lever i fångenskap är Linnés tvåtåiga sloth (Choloepus didactylus) och Hoffmanns tvåtåiga sloth (Choloepus hoffmanni).

I det vilda finns det två typer av sengångare, tvåtåiga (Megalonychidae) och tretåiga (Bradypodidae). Den enda skillnaden mellan de två är att de har olika antal tår. Tvåtåiga sengångare måste använda armarna för att förflytta sig. Detta gör det dock mycket svårt för dem att klättra i träd. Tretåiga sländor kan använda sina fötter eller klor för att klättra upp i ett träd med huvudet först. På grund av detta kan de sova i höga sprickor i ett träd med bara huvudet utskjutande. De kan också hänga upp och ner i grenarnas gafflar utan att hålla sig fast med några grenar. Detta är särskilt användbart när det regnar eftersom de är skyddade från vatten.

Dessa varelser är kända för sin mycket långsamma rörelsehastighet – så långsam att de vanligen kallas “sloth”, vilket kommer från ordet “slow”.”Trefotad sengångare: Bradypus variegatus”

Sloths tillhör en familj, och det är sex arter av två- eller tretåiga sloths plus en art av manatee som lever i floder, flodmynningar, sjöar och laguner längs kusterna i norra Sydamerika.

Vad äter en sengångare?

Sengångare är växtätare. De äter främst blad, men även andra växtdelar som kvistar, frukt och bark.

Sengångare på Engelska

Sengångare översatt till Engelska är “Sloth”. Ordet “sloth” kommer från det grekiska ordet “slotos”,

Sengångare barn - En historia

En babyslott vid namn Angelito föddes vid Smithsonian Tropical Research Institute. Han föddes den 8 augusti 2000 av slothona Lulu och pappa Eduardo. Babyn vägde endast 70 gram vid födseln! Det är mindre än en banan. Angelito har fått sitt namn på grund av sin uppenbara likhet med en ängel och betyder liten ängel på spanska. För att hålla honom varm efter födseln var personalen tvungen att svepa in honom och sätta honom i en hatt liknande den man har på sig när man åker skidor, tills han kunde börja krypa runt på egen hand.